Rendelési helyszín:

1036. Budapest, Árpád fejedelem útja 67. IV. 17. lift van, megbízhatóan működik.

Minden héten hétfőn, egyéb napokon délutánonként, minden esetben előzetes egyeztetést követően!

Bejelentkezés, időpont egyeztetés:

+36-30-449-38-18

drszentivanyi@gmail.com

Az alábbi cikkem a PATIKA TÜKÖR MAGAZIN 2013/6. számában jelent meg.

Úri betegség-e a köszvény?  

A köszvény egy komplex anyagcserezavar részjelensége, amelynek a vér magas húgysavszintje az alapja, de kialakulásához más faktorok is szükségesek. Erről a viszonylag ritka betegségről dr. Szentiványi Csilla reumatológust, természetgyógyászt kérdeztük. 

A húgysav a májban keletkezik. Több mint kétharmada a vizelettel távozik, kisebb része pedig a széklettel vagy az izzadsággal ürül ki a szervezetből. Ha növekszik a húgysavtermelés vagy csökken a kiválasztás, akkor úgynevezett hiperurikémia alakul ki, ami azt jelenti, hogy túl magas húgysavszint mérhető a vérben. Ez önmagában még nem lenne baj, hiszen a húgysav erős antioxidáns vegyület! Köszvény akkor alakul ki, ha a felhalmozódó húgysav kristályok formájában kicsapódik az ízületekben vagy más szervekben.

Mi az oka? 

Normális esetben a vesék jó kiválasztó képessége és az urikáz enzim a veszélyesen magas (kicsapódással járó) érték alatt tartja, tartotta a vér húgysavszintjét. A múlt idő azért indokolt, mert az evolúció során az emberben megszűnt az urikáz enzim aktivitása! Egy védőfaktor így már kiesett. Ehhez társultak a modern életkörülmények mint rizikótényezők: a testmozgás csökkenése, a táplálékbevitel növekedése, a hús- és fehérjealapú (vagyis magas purintartalmú), majd a szénhidrátban dús ételek fogyasztása, a népbetegséggé váló elhízás.

A túlzásba vitt étel- és alkoholfogyasztás, valamint a súlyfelesleg több húgysav termelődéséhez vezet, a különféle civilizációs betegségek (például a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a vesebetegségek) és bizonyos gyógyszerek (például egyes vízhajtók) pedig csökkentik a húgysavkiválasztást. Az eredmény: a korábbinál jóval több köszvényes beteg. 

A köszvényes roham 

A köszvényes panaszok okozója az, hogy a megnövekedett mennyiségű húgysavból kristályok válnak ki, és ez fájdalmas ízületi gyulladást okoz. Mivel a kristályosodás alacsonyabb hőfokon könnyebben megtörténik, a kristályok leginkább a távolabbi, hűvösebb ízületekben rakódnak le. Ilyen a rüszt, a boka, a térd, a csukló és a könyök. Kevésbé gyakran a nagyobb ízületekben, a hátgerincen, a vállban vagy a csípőben jelennek meg. Különféle szervekben, például a vesében vagy a fülön is kicsapódhatnak!

A köszvényes roham rendszerint váratlanul jelentkezik, bár a megfigyelések szerint az előzmények között gyakran szerepel kisebb sérülés, nagy mennyiségű alkohol vagy fehérjében dús étel fogyasztása, lelki megterhelés, stresszes időszak vagy betegség.

Leggyakrabban a láb nagyujján („öregujján”) alakul ki ízületi gyulladás, amely tipikusan éjjel jelentkezik, bőrpírral jár és olyan fájdalmat okoz, hogy a beteg még a paplan érintését sem tudja elviselni. Az akut rohamot láz és általános rossz közérzet kísérheti. 

Mit tegyünk? 

A reumatológus szakorvos gyulladáscsökkentő gyógyszert és az ízület kíméletét írja elő. Optimális esetben a beteg azonnal életmódváltást hajt végre. A cél az óvatos fogyás, a sok folyadék fogyasztása, a teljes alkoholtilalom, a vizelet lúgosítása, a szénhidrátok minden formájának drasztikus visszaszorítása az étrendben, a fehérjebevitel csökkentése. Javasolt a C-vitamin fokozott bevitele is. A kávé nem tilos.

A kezelőorvos felülvizsgálja a korábban szedett gyógyszereket, és amennyiben van a köszvény szempontjából kedvezőbb készítmény a beteg alapbetegségére, átállítja a beteget arra.

A krónikus köszvény 

Ha nem változtatunk az étkezési szokásainkon, a rohamok ismétlődhetnek, és krónikus köszvény alakulhat ki. A betegség előrehaladásával a rohamok egyre hosszabb ideig tartanak, egyre gyakrabban jelentkeznek és több ízületre is kiterjednek.

Súlyos, krónikus köszvény esetén az ízületek gyakran deformálódnak. A lerakódó kristályok károsítják az ízületeket és az inakat, így korlátozódik a mozgás. Egy idő után tófusznak nevezett lerakódások halmozódnak fel. Ezek kicsi, fehéres göbök, amelyek bárhol kialakulhatnak, de főleg a fülkagylón, a bőrön, a kezeken, a csontokban, a vesékben, az Achilles-ínban fedezhetők fel. Ha kifakadnak, sűrű, fogpasztaszerű váladék ürül belőlük. Nagyon rosszul gyógyuló fekélyeket, súlyos csont- és ízületi leépülést, szív- és vesebetegséget, valamint agyérkatasztrófát okozhatnak.

Ki lesz köszvényes?

Ma Magyarországon 100 ezer emberből 250-500 köszvényes beteg van. A kór rendszerint a középkorú férfiak és a menopauzában járó nők betegsége.

A köszvényre hajlamos személynek jellemzően súlyfelesleggel küzd, esetleg cukorbeteg vagy annak előállapotában van, magas a vérzsírszintje és a vérnyomása.

Ha a betegnek veseköve és ízületi panaszai is vannak, gondolni kell a köszvény lehetőségére is, de a legfontosabb diagnosztikus kritérium (ami nélkül nem megalapozott a köszvény diagnózisa), az a húgysavkristályok valamelyik ízületből való kimutatása.

A királyok betegségei

Régen mind a húgysavkövet (a vesekő egyik típusát), mind a köszvényt a királyok betegségének nevezték, mert a sok állatifehérje- és alkoholfogyasztás hajlamosít rá: a szegényebbek étrendje egyikben sem dúskált. Ma már nem mondhatnánk a köszvényre, hogy úri betegség. A húgysav egyaránt túltelítődhet a vesében (ez okozza a vesekövet) vagy a vérben (emiatt alakul ki a köszvény). Ha a betegnél diagnosztizálják az egyik kórt, érdemes tudnia, hogy a másikra is hajlamos.

Diéta köszvényeseknek

A diéta lényege, hogy a táplálék minél kevesebb purint tartalmazzon.

Nagyon nagy purintartalmú táplálékok: füstölt húsok, húskivonatok, pisztráng, hering, szardínia, kagyló, élesztő, belsőségek

Nagy purintartalmú táplálékok: pulyka-, kacsa-, birka-, marha-, sertés-, szarvashús, szárazbab, lencse, borsó

Közepes purintartalmú táplálékok: csirkehús, sonka, angolna, zöldborsó

Elhanyagolható purintartalmú táplálékok: tej, tejtermékek, sovány ajtok, gabonák, gyümölcsök, burgonya, sárgarépa, retek, cékla, cukor

 

 


Kapcsolódó dokumentumok

A mozgás boldogít! .pdfA mozgás boldogít! .pdf
A testmozgás szépít és fiatalít.pdfA testmozgás szépít és fiatalít.pdf
Alternatív mozgásterápiák .pdfAlternatív mozgásterápiák .pdf
Amikor az izületek fájnak.....pdfAmikor az izületek fájnak.....pdf
Csontritkulás - nem törvényszerű .pdfCsontritkulás - nem törvényszerű .pdf
Férfias sportok.pdfFérfias sportok.pdf
Isiász - az ülő ember betegsége .pdfIsiász - az ülő ember betegsége .pdf
Lágylézer izületi kopásra.pdfLágylézer izületi kopásra.pdf
Mi az az infralézer .pdfMi az az infralézer .pdf
Mozgással a tavaszi fáradság ellen.pdfMozgással a tavaszi fáradság ellen.pdf
Testmozgás gyerekeknek .pdfTestmozgás gyerekeknek .pdf